Bølshavn, en overset perle

 

Når man kører på landevejen fra Svaneke til Gudhjem, passerer man Bølshavn. Det tager under et minut i bil. Hvis du kører forbi, går du glip af en af de fine små pletter på landkortet. Ved Bølshavn kan man iagttage noget, man ellers kun kan se meget få steder, nemlig sporene efter de meget dramatiske havstigninger og –sænkninger, der fulgte i kølvandet på Istiden.
Den bedste måde at se sporene, er at stoppe på P-pladsen ved Bølshavn Frihed lidt syd for byskiltet. Her ved P-pladsen ses en runesten på din venstre hånd, når du kigger ud mod havet. Ret fremme ses en skanse. Find så et hjulspor der går ned mod havet til højre. Går du ned af hjulsporet, så vil du opleve, at det ”bølger”. Disse ”bølger” er strandkanter fra stenalderen.
Nede ved strandengen, hvor det flader noget ud, kan du vende dig om, og så kan du sagtens se ”bølgerne”. Måske tænker du så: ”Var det bare det. Et hjulspor der bølger?”. Men prøv så at tænke lidt nærmere over sagerne. Det, du lige er gået ned forbi, er havsænkninger hvor Littorinahavet har trukket sig tilbage i etaper. Og årsagen til, at du kan stå og se det i dag, er at jordoverfladen har ligget uforstyrret hen i 6000 år!!! Ingen plov og ingen store maskiner har forstyrret overfladen her.
Billedet viser det uanseelige hjulspor der går ned mod vandet og afslører Littorinahavets etapevise tilbagetrækning for 6000 år siden. Ufatteligt at man stadig så tydeligt kan se det. Man skal se det i virkeligheden, for billedet afslører ikke detaljerne. Det er nærmest et mirakel.
Her ved Bølshavn Frihed findes desuden Bornholms bedst bevarede fiskeboder fra middelalderen. De ligger lidt syd for hjulsporet, men igen, de syner ikke af meget. Og man finder dem kun hvis man har øje for dem. Sådan er det desværre med meget arkæologi.
Før du haster videre på din færd, kunne du måske nyde gåturen fra Bølshavn Frihed til Bølshavn Havn. Det er en skøn tur, hvor man faktisk en stor del af tiden går på kanten af Littorinahavet, hvilket kan iagttages ved, at der ligger rigtig mange rullesten i en zone på ca. 5 m over havets nuværende overflade. Turen kunne krones med den flotte udsigt mod Gudhjem, når du står på molen til den lille jollehavn. På en sommeraften vil man kunne se den flotteste solnedgang sætte ild på Gudhjems tage.

Biledet er taget dagen efter Skt. Hans. Her når solen forbi land og rammer havet. Gudhjem Mølle ses til venstre i billedet.